Nekrológ

Nekrológ: Dr. Kocsis Antal TeSz IB tag halálára

Elment „a” Kocsis Tóni

Dr. Kocsis Antal, főgyógyszerész végleg itt hagyott bennünket. A természetbarátok számára ez a hivatalos névfelvezetés kissé idegenül hangzik. Nem használta a „Dr.”-t a neve előtt, talán azt sem tudták sokan, hogy ő diplomás gyógyszerész. A természetjárók többsége csak úgy ismerte, hogy ő „a” Kocsis Tóni. Ő ez alatt a megnevezés alatt fogalommá vált.
Rajongott a természetért, és ez a rajongás hallatlan nagy természetismerettel, tudással párosult. Élmény volt vele kirándulni, rengeteget lehetett tőle tanulni. Nagy ismerője volt a növényeknek, főként a virágoknak. Fejér megyében, elsősorban Székesfehérvár térségében nehéz lenne találni olyan védett növényeket, növénytársulásokat, amelyeket nem ismert.
Közel ötven éve alakult meg a Társadalmi Erdei Szolgálat (TESZ), amely a ’90-es években Természetvédelmi Szolgálat (TeSz) néven folytatta tevékenységét, megyénk csapata az utóbbi 25 évben a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség keretein belül. Tóni ennek a szolgálatnak közel 25 évig volt aktív és lelkes tagja, sőt híve. Mindig tőle kaptuk a végzett szol-gálatokról a legtöbb jelentést, és amikor a megyei szövetség 2003-ban megalapította a „Filep László Természetvédelmi Díj”-at, ezt elsőként ő vehette át. Dorina unokáját is beszervezte a szolgálat tagjai sorába. Családszerető volt, és a családot is a természet szeretetére nevelte.

Kocsis Tóni a 2009 áprilisi TeSz találkozón a Pákozd Sukorói Arborétumban

A fejér-megyei TeSz mintegy ötven tagból álló csapatát Intéző Bizottság (IB) irányítja, melynek Kocsis Tóni 2001. óta tagja volt. Nem kis optimizmussal hitte, hogy a természetet járó emberek szeretik és meg is óvják erdőinket, természeti környezetünket, csupán kellő felvilágosító munkával, tájékoztatással a helyes úton kell őket tartani. A mégsem a helyes viselkedést tanúsítókat udvariasan, tudásához illő módon figyelmeztette, és a károkozásokat rendszeresen jelezte. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet szentelt a Székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület értékeinek feltárására, a területet kezelők, felügyelők számára is sok hasznos ismerettel szolgálva.
A csaknem pontosan a 77. születésnapján is a soron következő útját tervezte, amikor hirtelen megváltozott úti célja, oda, ahonnan nincs visszatérés. Elment, itt hagyott bennünket. Többé nincs köztünk. De csak fizikailag, lélekben viszont igen. Emlékét megőrizzük.
A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége és a TeSz csapat nevében:

                                                                   Dr. Banizs Károly  Megyei TeSz vezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.